Тирамису – секси история и пищна комбинация от маскарпоне, кафе, сладко вино и бишкоти | Златните рибки

Тирамису – секси история и пищна комбинация от маскарпоне, кафе, сладко вино и бишкоти

07.05.2020

Италианският десерт Тирамису има забавна история, преплитаща реални факти и легенди. В сладкарница „Златните рибки” се забавляваме с тях, а сега ще ги споделим и с вас.
Ако се почувствате малко секси след като се отдадете на Тирамису, не сте сами. Италианците смятат, че десертът е силен афродизиак и след като разберете, че това е еротична история, ще ви стане ясно и защо.

Всъщност, има много версии на историята на Тирамусу.

Според някои, историческите записи показват, че Тирамису произхожда от италианския град Тревизо през 1800 г. Говори се, че този десерт е измислен от умна „метреса“ от „къща за удоволствия” в центъра на града. Според тази история, в продължение на векове, до 1958 г., когато бардаците са затворени от правителството, тортата се сервира за подсилване на изтощените клиенти в така нареченото „казино“: преди, по време и след продължителни и многократни секс сесии, за да ги поддържа в добра кондиция и бизнесът да върви.

Това е повече от обикновен десерт.

Блестящата идея на Тирамису не е в техниката на наслояване, а в компонентите. Страхотното изобретение за комбиниране на кафе, крем Дзабайоне и какао: това е истинското нововъведение в Тирамису.
Известният италиански гастроном Джузепе Мафиоли в книгата си „Il ghiottone Veneto“, публикувана през 1968 г., говори за крема Zabaione (Дзабайоне). Името на този крем произлиза от Zabaja, сладък десерт, популярен в района на Илирия. Именно крайбрежната зона в Адриатическо море дълго време е била венецианска територия през златния век на Венецианската „Repubblica Serenissima“ (Най-спокойната република). Zabaione се е приготвял тогава със сладко кипърско вино. В книгата се казва, че традиция било приятелите на младоженеца в края на дългия сватбен банкет да му дадат голяма бутилка Zabaione, за да гарантират успешен и продължителен меден месец. Към Zabaione понякога са добавяли бита сметана, като десертът се е сервирал много студен, придружен от байколи, малки тънки венециански бисквитки. Всъщност, добавянето на бита сметана, температурата на сервиране, бисквитките - всички тези елементи са близки до съвременната рецепта на Тирамису.

За произхода на Тирамису пишат и Фернандо и Тина Рарис в „La Marca Gastronomica“, публикувана през 1998 г., посветена на кухнята от град Тревизо. Авторите си спомнят какво пише Джузепе Мафиоли в статия през 1981 г .: „Тирамису“ е роден наскоро, точно преди 10 години в град Тревизо. Той беше предложен за първи път в ресторант Le Beccherie. Десертът и името му веднага стават изключително популярни, а тази торта и името - използвани от много ресторанти първо в Тревизо, а след това из цяла Италия”. Ресторантът Le Beccherie и днес гордо споменава на уебсайта си, че при тях десертът се прави по класическата рецепта, изобретена именно там в средата на миналия век: бишкоти, напоени с горчиво силно еспресо кафе, маскарпоне - дзабайоне крем и горчиво какао на прах. Сервират и десерт по разновидност на оригиналната рецепта – многообразни версии, както и многото истории за създаването на този пищен и наситен десерт.


Copyright © 1992-2024 Сладкарница Златните рибки